Stamboom van Nora

Nora staat geregistreerd bij de Raad van Beheer onder NHSB 2944882    

Met Nora hebben wij 2 nesten gefokt 🤎 Nora is met fokpensioen

Gezondheidsuitslagen:

Nora is ED vrij en HD A met Norberg waarde 40

Heupdysplasie (HD) is een door erfelijke factoren en uitwendige invloeden bepaalde ontwikkelingsstoornis van de heupgewrichten. Sommige honden ondervinden hiervan ernstige hinder. Er zijn echter ook honden met meer of minder ernstige misvormingen van de heupgewrichten, die daarvan geen last lijken te hebben.

De beoordeling van het gangwerk van deze honden geeft onvoldoende informatie over de toestand van de heupgewrichten. 

Elleboogdysplasie-onderzoek (ED) richt zich op 4 verschillende aandoeningen van het ellebooggewricht, die echter alle op den duur tot deformatie van het gewricht en kreupelheid kunnen leiden. 

Het zijn ontwikkelingsstoornissen van met name het kraakbeen in gewrichten die onder invloed van erfelijke en andere factoren ontstaan. Sommige honden kunnen hiervan op jonge leeftijd reeds ernstige problemen ondervinden. Bij andere zullen pas op latere leeftijd de ernstige misvormingen in het gewricht aanleiding zijn tot kreupelheid.

Nora is vrij van PRA

PRA is een oogziekte die op latere leeftijd blindheid veroorzaakt en genetisch wordt doorgegeven aan volgende generaties. Het is moeilijk om dit eruit te fokken, omdat het een enkelvoudig recessief erfelijke afwijking is. Beide ouderdieren kunnen het gen bij zich dragen zonder het ziektebeeld te vertonen.

Nora's uitslag van het oogonderzoek is: Vrij van erfelijke ziektes, geldig t/m 31-12-2019

ECVO-oogonderzoek  

Bij een ECVO-oogonderzoek wordt de hond onderzocht op de aanwezigheid van een groot aantal erfelijke oogziekten. Het onderzoek verschaft dus geen informatie over de mogelijke aanleg, die de hond heeft om een oogziekte  te vererven.

De uitslag van het oogonderzoek Vrij:                    

De hond vertoont op dit moment geen afwijkingen. De uitslag blijft voor fokdieren 12 maanden geldig.

Nora is vrij van RD/OSD

RD/OSD Retina Dysplasie in combinatie met de skeletafwijking Oculo Skeletale Dysplasie

Nora is vrij van HKPN 

HKPN Deze erfelijke huidaandoening wordt regelmatig gezien en kenmerkt zich door extra hoornvorming op de neus. De huid van de neus, welke normaal glad en vochtig hoort te zijn, wordt droog, ruw en dik.